Vegyszerek: a takarításhoz használt tisztítószerek.
Használatuknál alapnak tartjuk a lúgos és savas tisztítószerek váltakozva történő használatát. A pH-ingadoztatás nagymértékben meggátolja egy adott területen a baktériumrezisztenciát. Kevés önmagában csak a medence vízének minőségére figyelni, mert kórokozók kerülhetnek a vízbe a víztér padlózatáról és a környezetből is.
A vízgépészeti rendszer ugyanúgy lehet a kórokozók melegágya, így minden esetben a vízgépészekkel folyamatosan együttműködünk. Ezért nagyon fontos, hogy mindenhol megfelelő legyen a fertőtlenítés.
Az adott terület tisztításánál a vegyszerek használatakor mindig figyelembe vesszük az alábbiakat:
- Igénybevétel nagysága: a tisztítás szempontjából korán sem mindegy, hogy a tisztítandó felületet 10 vagy éppen 200 fő használja adott idő alatt. A több ember nagyobb szennyeződést és nagyobb fertőzésveszélyt hordozhat.
- Burkolatok anyaga: eltérő takarítószereket használunk a hideg- és melegburkolatokon. Sőt, azokon belül is igen eltérőek a felületi kívánalmak. Például, ami a csempét még nem károsítja az a márványban kárt tehet. Figyelni kell a vízszintes és függőleges felületekre is, mert a nem jól választott szerek a függőleges felületekről lefolyhatnak ezzel rövidítve a behatási időt. A burkolatot olyannyira fel kell térképezni, mielőtt a tisztítást és fertőtlenítést megkezdenénk, hogy a burkolat típusán kívül a rögzítés, ragasztás típusával is tisztában kell lenni. (Például: tapéta tisztításánál fontos, hogy vízben oldódó ragasztóval rögzítették-e.) Csak így kerülhető el, hogy a munkánk során plusz problémákat ne generáljunk.
- ÁNTSZ, HACCP előírások: a követelmények gyakorta helyspecifikusak. A bejárások és ellenőrzések során mindent megteszünk azért, hogy az intézmény megfeleljen az elvárásoknak.
- Vízgépészeti rendszerek sajátosságai: a vízgépészet befolyásolja például az algásodást. A vízforgatás kapacitása meghatározza, hogy milyen típusú és milyen hígítású tisztítószereket alkalmazhatunk. A vízgépészet mindig helyspecifikus, vagyis csak megfelelő vizsgálat után végezhető el minőségi takarítási munka.
- Üzemidőben, üzemidőn kívüli takarítás: Vendégek jelenlétében nem használunk agresszív tisztítószereket csak sürgősségi tisztításkor.
- Megrendelői kérés: mindig figyelembe vesszük az üzemeltető kéréseit, de amennyiben úgy látjuk, hogy a kérés nem szolgálja legoptimálisabban a hely higiéniáját, úgy javaslatot teszünk a szakszerű megoldásra.